Ahtirkai Istenszülő hittan tábor

Köszönet és Hála!1 (3)

Nagy örömömre szolgált, hogy megrendezésre került Miskolcon az Ahtirkai Istenszülő gyermektábora2016.június 27 és 2016. július 2-a között. Egy olyan hét telt el, melyben  tartalmas programok mellett jelen volt a mindennapi imádság, a Szent liturgia és a nagyobb korosztály számára felszínre került a kereszténységet érintő napi problémák megvitatása is. 

A gyermektábor 32 gyermek részvételével, változó korosztállyal (óvodástól a középiskolásig), nagyon változatos programokkal volt felépítve. A résztvevők megismerhették első nap a város nevezetességeit, amelyhez idegenvezető nyújtott szakszerű segítséget. A második nap Lillafüred csodálatos szépségét fedeztük fel, ahol a kicsinyek is felnőttek is kikapcsolódhattak a helyi játszótéren. A harmadik nap a Szent liturgián való részvétel után a helyi Selyemréti strandfürdő nyújtott számunkra felhőtlen kikapcsolódást, amely mindenki számára megelégedettséget és felejthetetlen élményt nyújtott. A negyedik napon Szent liturgián való részvétel után kézműves foglalkozáson vettek részt a gyermekek, akik elkészítették főpásztorunk Tyihon püspök úr számára az ajándékot, amelyet a július 2-ai Szent liturgián örömmel adtak át. A kézműves foglalkozás után a Miskolc-tapolcai kalandparkot látogattuk meg, ahol a szükséges felszereléssel, a bátorságukat megmutatva leküzdötték a számukra kijelölt akadálypályát. A pénteki nap is tartalmas volt a számunkra, hiszen megismerhettük a felújított Diósgyőri várat, amelynél az idegenvezető előadása által visszaröppenhettünk a várlakók világába. A délutáni kézműves foglalkozás alkalmával mézeskalácsot sütöttünk és mozaikból mindenki elkészíthette a saját keresztjét, amelyet az esti istentisztelet alkalmával Krank József atya és Magyar István atya közösen szentelt meg. Természetesen az utolsó este számunkra is mozgalmasabb volt mivel, Pregitzer Fruzsina színművésznő elvarázsolt minket a mesék birodalmába, majd a gyermek cd-jéről is énekelt néhány dalt a számunkra. A műsor után a hangulatot tovább fokozta, hogy táncházban megmutathattuk a táncos tudásunkat. Így a tábortűzre már nagyon jó felfokozott hangulat alakult ki, ahol már nem voltak korhatárbeli különbségek csak a szórakozás. Örömmel vettük, hogy ezen az estén több szülő vagy nagyszülő is becsatlakozott a tábori programba. Az esti ima után mindenki megkapta az egész heti vetélkedő/verseny eredményeképpen a díjakat, amelyeket nagy örömmel ugyanakkor egyfajta szomorúsággal adtunk át, mivel tudtuk, hogy ez a tábor végét jelenti.. Nagy örömmel vettük, hogy a Magyar Ortodox Egyházmegye gyermekei mellett (az ország szinte egész területéről) a jelentkezők között voltak Szentpétervárról és Kárpátaljáról is gyermekek, így szoros barátságok kötődtek a határon túl is.

Külön örömömre szolgált, hogy a tábor záró alkalmaként az Ahtirkai Istenszülő Főünnepén Egyházmegyénk papságával Nagyméltóságú Tyihon Püspök Úr Isteni liturgiát végzett, melyen a táborban alakult gyermek kórus gyönyörű éneket adott elő. A gyermekek a Főpap áldásával térhettek haza. A liturgiát követően sor került a papság számára egyfajta szemináriumi előadás sorozatra, ahol tartalmas és érdekes mindenképpen építő jellegű témák kerültek napirendre.

Köszönetemet fejezem ki Tyihon Püspöknek egyházmegyénk Főpapjának, gondoskodó atyai szeretetéért. Köszönet paptársamnak Tatárka Kirill atyának. Külön köszönöm Szegedi Szabolcs diakónusomnak, hogy munkája mellett is úgy alakította programját, hogy a hét közepétől részt tudjon venni a gyermektábor lebonyolításában.

Megkülönbözetett öröm volt számomra egyházmegyés paptársaim jelenléte az Ahtirkai ünnepen.

Főtisztelendő paptársaim, tiszteletreméltó diakónusok! Kérem a Legtisztább Legáldottabb Istenszülőt, hogy anyai oltalmát árassza ki mindannyiunkra, hogy ezáltal is helyt tudjunk állni és úgy tölthessük be szerepünket a világban, hogy abban az Istennek kedve teljék.

Köszönet mindazoknak, akik a gyermektáborban felügyelőként önként vállaltak szerepet. Köszönet azoknak, akik a gyermekek étkeztetésében nyújtottak segítséget. Köszönet azoknak, akik önkéntes programokat vállaltak (kalandpark, gyermekkórus, művészeti est, kézműves foglalkozások stb…).

Külön köszönet a támogatókank, Miskolc Város vezetésének, az ÉMÁSZ-nak, a Minorita testvéreknek, a magán önkéntes felajánlásoknak, a miskolci és a nyíregyházi egyházközség híveinek a táborozók támogatásáért. Egyértelműen érzékelhettük az összefogás és a jó szándék eredményét.

Megérezhettük az igazi szeretet valóságát, hogy a szeretet egy olyan meghatározó tényező, minél többet osztunk belőle, annál több lesz.

Isten segítsen mindannyiunkat, hogy újra tudjuk formálni a rendet, melynek uralkodnia kellene.

Hálás köszönettel és szeretettel: József atya

 

Vélemény, hozzászólás?