A nyíregyházi Szent György templom és parochia felújítása

nyiregyhazaA munkák első része még 2007-ben valósult meg, amikor hívő családok adományainak köszönhetően az egyházközség elvégeztette a parochia és templom teljes belső felújítását. A következő cél a több mint 100 éves műemlék épület eredeti szépségének helyreállítása volt. Nyíregyháza vezetésével együttműködve a “Belvárosi terek integrált funkcióbővítése Nyíregyházán” elnevezésű project keretében a ortodox közösség 2009-ben uniós pályázatot adott be. A pályázat eredményességét igazolja, hogy 2012. május 18-án sor került a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal előírásai szerint felújított homlokzat hivatalos műszaki átadására. 

A felújítás 10.033.533 Ft-ba került, melynek 15 %-át, mint előírt önrészt, az egyházközség biztosította. Az épület külső állapota teljesen megváltozott, méltó értéke és dísze lett Nyíregyháza belvárosának.

Köszönet és hála a város vezetőinek, a Kulturális és Örökségvédelmi Hatóság szakembereinek, a műszaki ellenőröknek, a kivitelezőnek és minden jószándékú embernek, aki segítette az egyházat, hogy ez az Istennek szentelt hajlék méltó legyen az Úr dicsőítésére, az ortodox keresztény hit hirdetésére.

Vélemény, hozzászólás?